news

Zinderend flamenco concert

Adriaan Meij

Op vrijdagavond 24 mei zindert Zael in Meppel van een uniek Flamenco concert van meester gitarist Edsart Udo de Haes en de briljante Spaanse flamenco zangeres en gitarist María Marín. Op de zuidenwind komen rechtstreeks vanaf de zonnige hoogvlakten van Andalusië hun krachtige, dynamische, virtuoze en zeer gevoelige klanken en zangen Zael binnen stromen. “Het is de puls, en het sterke, explosieve en melancholieke karakter van de muziek waarom flamenco bij mij past”, zegt Edsart. In juni vorig jaar voltooide zangeres María Marín haar master studie gitaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zael verheugt zich op een hartverwarmende, licht klassieke, eigentijdse avond Nederflamenco van twee virtuozen die hun sporen verdiend hebben.

Programma

20:00-20:30 ontvangst
20:30-21:15

Edsart en Maria -sopraan met rauw flamenco randje – kondigen zelf de nummers aan die zij spelen en zingen en vertellen over de verschillende stijlen die zij spelen. Eigen composities van tango’s, bulerias, allegrias en onder meer tango’s de piyayo uit Malaga.

21:15-21:40 : PAUZE

21:40-22:15

Edsart speelt met zang door Maria nummers van zijn internationaal en vooral ook door Spaanse flamenco recensenten zeer goed ontvangen solo CD AURORA met onder meer de bulerias A La Vida Nada Le Pido en Lluvia de Mayo de tango Un Palmo de Tierra en de “Eeuwigelaan Fantasia”. Verder zullen zij zelf nummers aankondigen en verrassen.

 22:15-23:15 nagenieten met een drankje voor wie dat wil.

Achtergrond Informatie

Edsart Udo de Haes studeerde klassieke- en flamencogitaar in Amsterdam en Sevilla. Hij treedt sinds zijn masteropleiding klassiek gitaar op als flamenco gitarist in verschillende ensembles in binnen-en buitenland en op radio en televisie. Naast optredens met flamenco dansers- en zangers treedt Edsart op in bijzondere samenwerkingsverbanden: zoals met barokgroep la-primavera, acteur Frank Groothof, een klassiek koor of een jazz ensemble. In januari 2013 presenteerde Edsart zijn eerste solo CD ‘AURORA’ op de Flamenco Biënnale Nederland.  Edsart Udo de Haes vertegenwoordigt met zijn vrije, virtuoze, eerder klassieke dan rauwe spel een nieuwe generatie in “Nederflamenco”. Zijn vaak zelf gecomponeerde bulerías, tango’s, allegrías of soleá’s zijn van een hooggevoelige kracht en doen soms denken aan Paco de Lucia.

Elsevier: Hij klinkt Spaanser dan Spaans, maar flamencogitarist Edsart Udo de Haes is toch echt een Nederlander. Dat Udo de Haes een virtuoos gitarist is bleek al op zijn debuut-cd ‘Aurora’. Daarop speelt hij prachtige, gevoelige – maar niet sentimentele – bulerías en tango’s.

María Marín (1987) groeide op met flamenco in het stadje Utrera in Andalusië nabij Sevilla. Zij ontwikkelde zich al als flamenco zangeres vanaf haar zevende jaar en kreeg daarna de best mogelijke opleidingen als zangeres en klassieke gitarist in Sevilla en in Nederland. Nu is zij een succesvolle zangeres en musicienne op internationale podia. Har formele opleiding kreeg zij onder meer van de befaamde zangeres Laura Vital. Momenteel doet zij verschillende jazz en flamenco projecten zoals Carmen met Frank Groothof. In juni vorig jaar voltooide María Marín haar master studie gitaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Behalve flamenco zangeres is María ook lyrisch sopraan een begenadigd klassiek gitarist. Zij speelde beroemde werken zoals “Concierto Madrigal” en “Fantasía para un Gentil Hombre” van Joaquín Rodrigo en kwintetten van Bocherini. In 2012 speelde zij in een kamermuziek project onder directie van Zoran Dukic in een concert tour door heel Nederland.


Laat een reactie achter

Denk er aan dat berichten gemodereerd zijn en dus niet direct geplaatst worden.