news

Bijzonder kerstconcert in Zael

Adriaan Meij

Met een gedurfd programma vanaf de renaissance tot en met de twintigste eeuw brengt het Zwolse zangkoor Musica Vocalis op zaterdagavond 21 december in Zael in Meppel een bijzondere kerstconcert. Het geprezen a capella koor zingt onder leiding van dirigent Benjamin Bakker het eigentijdse Magnificat van Arvo Pärt en het Ave Maria van Robert Parsons én ook van Franz Biebl. Daarnaast staat het  “Angelus ad pastores ait” van Sweelinck op het programma en “Away in a manger” in een hedendaags arrangement van David Willcocks. Daarnaast klinken  er onder de kerstboom  een aantal andere bijzondere kerstliederen en een piano en solo. Dit concert is tevens het afscheidsconcert voor dirigent Benjamin Bakker. Na 9 jaar gaat hij nieuwe wegen inslaan.

Programma
20:00-20:30 Ontvangst met een gratis drankje
20:30- 21:30 Uitvoering

Robert Parsons Ave Maria
Sweelinck Angelus ad pastores ait
Pärt Magnificat

Piano en solo intermezzo 

Franz Biebl Ave Maria
Preatorius Es ist ein ros entsprungen
Sandström Det är en ros utsprungen

Piano en solo intermezzo 

W.J. Kirkpatrick/arr. Willcocks Away in a manger
Gustav Holst In the bleak midwinter
Charles Wood Ding dong! Merrily on high

J. David Born on a new day
H. Martin & R. Blane Have yourself  

21:30-22:30 Voor wie dat wil napraten met een drankje

Toelichting

Musica Vocalis heeft een bijzonder en  gevarieerd programma samengesteld dat de luisterende bezoeker in de sfeer brengt van vergeestelijking. Zael, het oude huis aan het Zuideinde met prachtige schilderijen van Katharina Netto, draagt daar met zijn intieme, tijdloze sfeer aan bij. Subliem is het Ave Maria van de Britse componist Robert Parsons die leefde van 1535 tot 1572, bijna vijf eeuwen geleden. Veel is er over deze componist en leider van de Koninklijke Kapel niet bekend. Deze kapel van koorknapen diende de geestelijke behoeften van de vorst, in zijn tijd Koningin Elisabeth I.  Parsons schreef prachtige seculiere en religieuze vocale composities waarvan zijn Ave Maria wereldberoemd is. Naar bronnen aangeven verdronk hij tijdens een overstroming van de rivier de Trent.

Ook zingt Musica Vocalis het Ave Maria van Franz Xavier Biebl, de Duitse componist van klassieke muziek en koorliederen die leefde van 1906-2001, in onze tijd. Biebl was voor de oorlog koordirecteur van de Katholieke kerk van Santa Maria in München-Thalkirchen, werd in 1943 gedwongen tot militaire dienst, en zat van 1944-1946 als krijgsgevangene vast in Michigan, in de Verenigde Staten. Daarna woonde en werkte hij in Fürstenfeldbruck in Duitsland waar hij het plaatselijke koor dirigeerde. Biebl componeerde zijn vooral in de Verenigde Staten en daarna in Duitsland tot een hit uitgegroeide Ave Maria in 1964.

Musica Vocalis heeft ook het Magniificat van Arvo Pärt in het programma opgenomen. Deze in 1935 in Estland geboren componist van klassieke en geestelijke muziek , verdiepte  zich in middeleeuwse en renaissance composities. Na veel aanvaringen met het Sovjet regime mocht hij in 1980 met vrouw en kinderen emigreren naar het Westen waar hij zich vestigde in Oostenrijk en later in Berlijn. Tegenwoordig woont hij zowel in Berlijn als in Tallinn. Zijn Magnificat componeerde Pärt in 1989 in de door hem uitgevonden tintinnabuli stijl. Deze meditatieve, langzame en minimalistische componeer techniek ontstaan uit mystieke zangkunst gebruikte Pärt ook in “Spiegel im Spiegel” dat in films wordt gebruikt zoals in de film Gravity met Sandra Bullock uit 2013.

Over Musica Vocalis

Musica Vocalis is een dynamisch Zwols kamerkoor waarin ook een aantal zangers uit Meppel zingen, onder wie Cora Straatman en Rudi Kaldenberg. “We werken gedegen, maar zijn niet degelijk. We houden van vuurwerk, maar raken niet uitgeblust. Daarnaast zijn we goed op elkaar ingespeeld en hebben zowel muzikaal als sociaal ‘iets’ met elkaar, dit zorgt voor een extra dimensie. De kracht van Musica Vocalis ligt in het a capella zingen, maar ook koorwerken met orkest zoals Johannespassion, Matthäuspassion en Hohe Messe zijn hoogtepunten. We bouwen onze concerten op rond thema’s, zij vormen de rode draad voor onze zes tot acht concerten per jaar”, zeggen de leden van het gezelschap.

De thuisbasis van het koor is Zwolle: elke vrijdagavond wordt gerepeteerd in één van de zalen van hotel Wientjes. Kwaliteit staat hoog in het vaandel, vandaar dat het koor van de zangers veel inzet en verantwoordelijkheid vragen: thuis alles goed instuderen, zodat in de repetities kan worden geboetseerd en geschaafd. Ben je een zanger met ambitie, heb je een geschoolde stem, beschik je over (ruime) koorervaring en kun je je partijen thuis instuderen? Wil je eens een repetitie met ons meezingen of wil je auditie doen? Neem dan contact op met: Jannet Loode  06-28533664.

Sponsoren

Sponsoren van dit concert zijn AFAS Personal en AME Research B.V.

AFAS Personal biedt een online huishoudboekje voor de beheersing van persoonlijke financiën. AME Research verricht bedrijf- en marktonderzoek naar de ICT industrie.


Laat een reactie achter

Denk er aan dat berichten gemodereerd zijn en dus niet direct geplaatst worden.