news

Sfeervol en boeiend kerstconcert

Adriaan Meij

“Wat mooi die saamhorigheid. Zoals het heurt met kerst!”, schrijft Hayat Ezzeroili, stadsdichteres van Meppel, over het kerstconcert zaterdag 21 december in Zael door Musica Vocalis op Facebook. En Joke Kruid, reizigster op Indonesië, schrijft: “het was prachtig. We hebben genoten van de muziek en de sfeer”. En dichteres Astrid Voerman schrijft : “prachtige uitvoering, mooie sfeer die je als vanzelf in de kerststemming brengt, heb echt genoten”. Rondom kerst hebben wij er allemaal behoefte aan om onze verbondenheid en behoefte tot verzoening en vrede tot uitdrukking te brengen. Het 20 koppige en bijna professionele zangkoor Musica Vocalis uit Zwolle zong een prachtig programma met drie Ave Maria’s (Parsons, Zoltan Kodaly en Franz Biebl) en ook meer bekende kerstliederen zoals “In the bleak Midwinter”. Pianist en docent Rudi Kaldenberg begeleidde de krachtige alt van Lucie Tromp uit Kampen in gevoelige solo liederen. Zij zong prachtig “Nur wandre, Maria” van Hugo Wolf en onder meer het gevoelige “Simeon” van Peter Cornelius.

Zael kerstconcert 2013 MV

Meer dan ooit in het jaar besef ik op deze avond deel van een eeuwige historie te zijn en dankzij deze veelal oude muziek mij verbonden te weten met de zielen van datgene wat eeuwig is. Je hoeft geen christen te zijn en in een kerk deze muziek te beleven om je verbondenheid met het Eeuwige tot je te laten doordringen. Het was ook zo dat diezelfde avond en in diezelfde tijd in de Groote Kerk in Meppel ook een zeer bijzonder kerstconcert plaatsvond dat 400 bezoekers trok. In de aanloop naar het feest van het licht ontstaat er in onze streek een explosie van goede wil en kerstvieringen. Geloof, hoop en liefde hebben niet afgedaan, maar vormen een krachtige bron van inspiratie voor heel veel mensen om samen verder te trekken door het leven zelf. Dat biedt vertrouwen voor 2014 ook al zijn er grote vraagstukken, zoals de ramp die Syrië in zijn greep houdt die een enorme kracht en inspiratie vergen om tot vergelijk en verzoening te komen.

Ave Maria Zael Kerst 2013

Omdat ik het concert in mijn huis organiseer ben ik niet de aangewezen persoon er een recensie over te schrijven. Ik ben er gelukkig mee en dankbaar voor, dat koor en bezoekers onder mijn dak een dergelijke bijeenkomst van op verzoening en vrede gerichte gevoelens mogelijk willen maken. Dat kan alleen maar als er sponsors zijn en dat was al drie jaar achtereen AFAS Software uit Leusden, een van de meest constructieve ICT ondernemingen in Nederland. Eind 2014 mag een andere sponsor dit stokje overnemen. Mijn bijdrage is de organisatie en een belangrijk deel van de op harmonie en liefde gerichte sfeer is te danken aan de uitstraling die mijn begin 2010 overleden vrouw en kunstenares Katharina Netto door middel van haar renaissance schilderijen en krachtige persoonlijkheid in dit huis heeft weten te vestigen. Ik denk, omdat ik dat zo wil denken, dat zij minzaam onze pogingen om “down here” er iets van te maken gadeslaat. Zij is al vrij. Ik nog niet en ik wil zolang dat kan “vlinderlicht” zijn, zoals Astrid Voerman dicht. Hier op aarde valt dat niet mee. Mensen zoals ik zijn niet vlinderlicht, zitten ook in hun lichaam en bijbehorende beperkingen. Gelukkig kunnen we de sterren van de hemel naar de aarde zingen en onze zangen laten opstijgen naar de hemel. De dirigent van Musica Vocalis, Benjamin Bakker, gaf zijn afscheidsconcert. Na 10 jaar het koor gecoached te hebben begint hij nieuwe uitdagingen. Ik schreef naar aanleiding van het concert nog een gedichtje dat ik met u wil delen. Fijne feestdagen, een mooie jaarwisseling en een gelukkig, gezond en voorspoedig nieuw jaar toegewenst.

Licht

Als je licht toelaat in je hart
hoef je niet bang te zijn
als je toch beeft van angst
geef toe: ik ben zo bang

de wereld is nog ver van rede
dat zal altijd zo zijn
toch wijst het licht ons steeds
via verzoening naar de vrede

Laat een reactie achter

Denk er aan dat berichten gemodereerd zijn en dus niet direct geplaatst worden.