news

Gea Passies zingt Kurt Weill

Adriaan Meij

Kurt Weill in Meppel. Gezongen door Gea Passies en muzikaal begeleid door Johanan Havinga. Beter kan het niet voor een intieme avond spiegelende nostalgie in Zael. Op vrijdagavond 4 april om 20:30 uur. Als geen ander vertegenwoordigt de joodse Duitser en componist Kurt Weill de vertwijfelde stemming in het  Europa van voor en na de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer 100 jaar geleden – hij was toen 12 jaar – gaf hij in het stadhuis van zijn woonplaats Dessau al een concert. Wie kent niet Mack The Knife en en Surabaya Johnny?  Hoe beheerste hij – zoon van een joodse voorzanger – de fijne kneepjes van het melodieuze variété, wist hij mystiek en humor, naïviteit en cynisme te combineren. Kon hij wat mis is in menselijke relaties en in de maatschappij – toen en nu -  op de korrel nemen. En hoe intens weet de Annense sopraan en wiskundelerares Gea Passies zijn werken op de planken te brengen. Het wordt een avondje in de spiegel kijken. Zij heeft Passie voor Weill! En Johan Havinga is de bevlogen pianist in het programma van twee keer drie kwartier, waarin onze gasten meegaan naar het Duitsland van vóór 1933. En naar de grote na-oorlogse Broadway musicals in Amerika. 
Gea Passies 1
Over Kurt Weill
Kurt Weill (1900-1950) is één van de grootste twintigste eeuwse componisten op het gebied van het muziektheater. Samen met Bertolt Brecht werd hij in 1928 wereldberoemd door de Dreigroschenoper. Aan deze succesvolle Weill-Brecht combinatie kwam in 1931 door artistieke meningsverschillen een einde. Zoals zoveel Joodse componisten werd Weill door de opkomst van het nazisme gedwongen om Duitsland in 1933 te ontvluchten. Zijn muziek werd in Duitsland verboden en tot de ondergang van het Nazisme in 1945 was het strafbaar om er naar te luisteren. Weill vluchtte in 1933 naar Parijs en vestigde hij zich in 1935 permanent in Amerika, waar hij zich ontwikkelde tot een Amerikaans componist. Hij schreef de muziek voor tal van grote Broadway musicals, waarbij hij onder andere samenwerkte met Ira Gershwin. Weill trouwde in 1926 met de Oostenrijkse actrice Lotte Lenya die ook in 1933 voor de Nazi’s vluchtte naar Parijs, maar toen van hem scheidde. Zij zong zijn muziek beroemd en trouwde in 1937 opnieuw met Weill.
Gea & Jiohan
Over Passies & Havinga
Johanan Havinga is in 2010 summa cum laude afgestudeerd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Gea Passies heeft jarenlang gezongen in diverse koren. Samen treden ze vanaf 2007 regelmatig op met de liederen van Kurt Weill. In 2010 maakten ze een programma rondom de Franse componist Erik Satie (1866-1925). En hun programma "Madame Croche"draait om de componist Claude Debussy. Ook maken ze deel uit van het uit vier personen bestaande gezelschap Con Pasiones.

Laat een reactie achter

Denk er aan dat berichten gemodereerd zijn en dus niet direct geplaatst worden.