news

Passies & Havinga brengen Claude Debussy

Adriaan Meij

FRANSE SOIREE VOL MUZIKAAL IMPRESSIONISME

Een Franse avond in Zael, met Claude Debussy. Op vrijdagavond 22 mei komt het duo Passies & Havinga terug in Zael. Nu met het muzikale programma “Madame Croche”, rond de componist Claude Debussy . Zij brengen pianomuziek, poëzie, verhalen en zang. Zij interpreteren de boeiende wereld van Debussy met humor, ironie, subtiliteit, melancholie, bescheidenheid en tragiek.

“Het is niet van deze tijd, en ook niet de muziek die ik dagelijks zou luisteren, maar Gea en Johanan deden het erg mooi en knap. Ik vind het een aanrader, ongeacht leeftijd, om naar Gea en Johanan te gaan. Think out of the box en laat je verrassen, want het is zeker de moeite waard!”, schrijft 5VWO leerling Rémon Kooi over het programma. Johan Havinga speelt onder meer Claire de Lune en ook Serenade for the Doll.

Programma
Zael open 19:30 uur, met gratis koffie of thee.
 Aanvang voorstelling 20:00 uur.

Deel I (20:00 – 20:45 uur)

Children’s Corner: NR 3. SERENADE FOR THE DOLL
NUIT D’ÉTOILES: ekst: Théodore de Banville
Douze préludes (deuxième livre)
NR 7. LA TERRASSE DES AUDIENCES DU CLAIR DE LUNE
BEAU SOIR Tekst: Paul Bourget
Douze préludes (premier livre): NR 11. LA DANSE DE PUCK. NR 12. MINSTRELS
Douze études: NR 1. POUR LES “CINQ DOIGTS”, D’APRÈS MONSIEUR CZERNY
LES CLOCHES Tekst: Paul Bourget
Douze préludes (deuxième livre): NR 1. BROUILLARDS
ROMANCE Tekst: Paul Bourget

Pauze: 20:45 – 21:15

Deel II (21:15 – 21:50 uur)

Douze préludes (premier livre): NR 7. CE QU’A VU LE VENT D’OUEST
Douze préludes (deuxième livre): NR 10. CANOPE
Douze préludes (deuxième livre): NR 9. HOMMAGE À PICKWICK ESQ. P.P.M.P.C
CLAIR DE LUNE Tekst: Paul Verlaine
Douze préludes (premier livre): NR 2. VOILES. NR 3. LE VENT DANS LA PLAINE. NR 4. LES SONS ET LES PARFUMS TOURNENT DANS L’AIR DU SOIR. NR 5. LES COLLINES D’ANACAPRI. NR 6. DES PAS SUR LA NEIGE.
IL PLEURE DANS MON CŒUR. Tekst: Paul Verlaine
NOËL DES ENFANTS QUI N’ONT PLUS DE MAISONS Tekst: Claude Debussy

Toelichting
Als Madame Croche nodigt Gea Passies het publiek uit om een kijkje te nemen in de Oosters ingerichte werkkamer van Monsieur Debussy, waar préludes en études worden gespeeld in combinatie met verhaal, poëzie en zang. Pianist Johanan Havinga is in 2010 summa cum laude afgestudeerd als klassiek pianist aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Sopraan Gea Passies heeft een fijne zangstem die uitstekend past in de sfeer van Zael. Gea Passies, als Madame Croche, zingt, declameert en vertelt over het leven van Debussy. Johanan Havinga, als Debussy, speelt préludes en études van van Debussy en begeleidt Passies bij de zang.

Kleinschalig totaaltheater
Het is kleinschalig totaal theater met decors uit het leven van Debussy. Gea zingt en speelt gemakkelijk, het is een plezier om naar haar te kijken en te luisteren, terwijl Johanan met zijn soms virtuoze spel charme uitstraalt. Het duo is een ideale combinatie en voortreffelijk op elkaar ingespeeld. Gea vertaalt de Franse teksten eerst in het Nederlands. Zij heeft geen bladmuziek nodig, kent alles uit haar hoofd.

Over Claude Debussy
Claude Debussy leefde van 1862 tot het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918. Hij kwam uit een eenvoudig milieu, werd ontdekt en mocht op tienjarige leeftijd naar het Conservatoire de Paris. Men noemt hem de impressionist, de man die vernieuwing bracht in de klassieke muziek. Hij wilde de muziek “bevrijden van het ondraaglijke juk van de traditie”, zegt Gea Passies. Hij lag dan ook geregld overhoop met de gevestigde Franse muzikale orde. Hij trouwde in 1899 met de eenvoudige Rosalie Texier, maar scheidde in 1904 alweer om vervolgens hun gezamenlijke vriendin Emma Bardac-Moyse te huwen. Passies & Havinga hebben een rijke bron aangeboord met een fascinerende klankrijkdom.

De meeste préludes, études en andere werken die Johanan Havinga speelt zijn van na de eeuwwisseling zoals Children’s Corner Suite uit 1909, préludes van na 1910 en Douze études uit 1915. Muziek van Debussy komt ook in speelfilms voor zoals Clair de Lune in de remake van Ocean’s Eleven met Brad Pitt en en in Twilight. In de Hitchcock-film The Birds speelt Tippi Hedren de eerste Arabesque.


Laat een reactie achter

Denk er aan dat berichten gemodereerd zijn en dus niet direct geplaatst worden.