news

Dorine Hermans over Oranje

Adriaan Meij

Aanstekelijk en humoristisch. Dat zijn de steekwoorden waarmee Oranje biograaf Dorine Hermans op donderdagavond 23 oktober in Zael als een geleerde cabaretière Meppel een spiegel voorhoudt over de Koninklijke Familie: de zeldzame Nederlandse KONINKLIJKE DIERSOORT van de laatste twee eeuwen. Dat gebeurt samen met boekhandel Barth, de bibliotheek en boutique Kunsjt in Meppel.

Dorine, 55, Maastrichtse, historica, zeurpiet, boordevol sappige inside informatie, zorgt voor een inspirerende avond eigentijdse Koninklijke geschiedenis. Kortom: een uitdagende avond voor de nuchtere, Oranje gezinde of Republikeinse  bevolking uit Meppel en omgeving. Wie dan ook nog van een vleug psychologie, emancipatie  en geschiedenis houdt  geniet helemaal.

Datum: donderdagavond 23 oktober 2014

Locatie: Zael, Zuideinde 56 in Meppel

Programma
Zael open 19:30 uur, met gratis, koffie, thee of een drankje
Aanvang programma: 20:00 uur

Lezing deel 1 20:00 uur tot 20:45 uur

Psychoanalyse van de Koninklijke Mens
Pauze en ontmoetingen met drankje en hapje 20:45-21:15

Lezing deel 2: 21:15-21:45 uur

Focus op Wilhelmina, Juliana, Beatrix, Willem Alexander en Máxima
Ruimte voor gesprek en discussie 21:45-22:00 uur
Napraten met een drankje: 22:00 uur – 22:30 uur

Toelichting:

De maand van de geschiedenis gaat dit jaar over “vriend en vijand” en over 200 jaar koninkrijk. Dus bijvoorbeeld over de relatie van het koningshuis met zijn landgenoten die in essentie nog steeds “onderdanen” zijn. Al wil bijna niemand meer zo genoemd worden. Het accent in haar lezing ligt op het tijdvak “Beatrix en Claus” waarover zij de in 2011 gepubliceerde biografie “Wie ben ik dat ik dit doen mag” schreef: hoe maar liefst ZEVEN Oranje koningen ingehuldigd werden.  Als zij komt vertellen moet je wel bestand zijn tegen enige chaos, zegt haar uitgever Meulenhoff! Er kunnen dus geanimeerde gesprekken ontstaan tussen Hermans en de “onderdanen.”

Dorine Hermans waait stof op. Iedereen met enige belangstelling voor de Koninklijke Familie heeft wel eens een artikel in Elsevier of De Volkskrant van haar hand gelezen of haar pittige verschijning  op televisie gezien. Sommigen weten nog van de kritiek van de RVD op haar bio “Wie ben ik dat ik dit doen mag”. In een interview met Matthijs Prinzen in HP/De Tijd over de ophef rondom dit boek zei Hermans: “Ik heb nu eenmaal de twijfelachtige eer dat de Koningin mijn boeken recenseert.” Hermans kreeg felle kritiek van de RVD op de door haar opgetekende huwelijkscrisis tussen Koningin Beatrix en prins Claus.

Dorine zegt in dat interview: “Tja, zij vinden dat ik al vier boeken lang irritant doe over de Majesteit. Dat begon al bij de biografie van Pieter van Vollenhoven, waaraan hij zelf trouwens actief meewerkte. Uit gesprekken met zijn intimi kwamen een heleboel dingen naar voren over het privéleven van zijn schoonzusje, Beatrix. Het boek dat daarna kwam, over het leven aan het Koninklijke hof, vond de RVD ook niet leuk. Over Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren, dat ik samen met Daniela Hooghiemstra schreef, liet de koningin zich zelfs persoonlijk uit. Zij vond dat het een eenzijdig blik over haar voorouders gaf. Kortom, ze zijn bij de RVD dus niet echt dol op me.”

Saillant

Op 24 april 2014 zei “zeurpiet” Hermans in Koffietijd dat Willem Alexander als koning niet naar Sochi had moeten gaan, gezien de mensenrechten die in Rusland spelen. Maar zij vindt het nieuwe koningspaar “ontzettend goed”, ook al bekritiseert het gereformeerde volksdeel de naar zijn inzicht tekortschietende aandacht van de koning voor godsdienstige zaken.

Net zoals Gerard Jolink, die vertelde dat hij droomde over Máxima – en haar verleidde met hem op de foto te gaan – heeft iedere gezonde Hollandse oranjejongen vroeger gedroomd over Trix of een van haar zusjes. Ik was verliefd op Irene. Velen hebben verhalen over de Majesteit. In Zael, waar Dorine komt vertellen, staat een oud bureau uit de kelders van Drakestein, dat Beatrix mij ooit schonk. Hoe kwam dat? Het wordt vast een boeiende avond over het Oranjegevoel bij de “onderdanen.”

Uitgever Meulenhoff zegt:

Historica Dorine Hermans is niet alleen een groot kenner van verleden en heden van onze koninklijke familie, ze weet haar kennis ook op een aanstekelijke en humoristische manier te delen, zowel in haar boeken als op het podium. Haar psychologische analyse van de koninklijke diersoort, haar inside information over twee eeuwen koningshuis en haar scherpe anekdotiek maken haar optreden tot een perfecte mix van referaat en cabaret. Hermans won in 2012 de Grote Geschiedenisquiz in het Rijksmuseum in Amsterdam, georganiseerd door NTR, VPRO, het Historisch Nieuwsblad en de Volkskrant.

Wat anderen schreven:

‘Ik vind Dorine de beste koningshuisdeskundige met de beste stem en de beste uitleg, met andere woorden, ik ben een groot fan.’ Carolien van Wijngaarden, redacteur ‘Koffietijd’.

‘Een geweldige avond(..). Ik verwachtte om de een of andere reden een keurige Haarlemse mevrouw die over het koningshuis schrijft – maar er arriveerde een hartverwarmend en authentiek mens.’ Jeanette Stoot, coördinatrice Bibliotheek Smilde.

“Beste mevrouw Dorine Hermans ,Wat een mieterse avond, gisteren in Wierden! Bedankt. G.G. van Dijk, Wierden.

‘Met grappige anekdotes en levendige verhalen wist ze de zaal te boeien, ontroeren en aan het lachen te maken. Het is een interessante spagaat waar het Koningshuis zich in bevindt. Nog interessanter is Dorine’s analyse van deze zeldzame diersoort.  Miranda Delis,  Atria, Kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis in Amsterdam.


Laat een reactie achter

Denk er aan dat berichten gemodereerd zijn en dus niet direct geplaatst worden.