news

Wandelen vóór vrijheid

Adriaan Meij

Lezing Westerborkpad

Op zondagmiddag 2 november van 14 tot 16 uur is er in Zael een lezing over een nieuwe wandelroute van Amsterdam naar Westerbork, het Westerborkpad.  Staphorst, Meppel en Hoogeveen liggen ook aan deze route.

Dan houden de initiatiefnemer Jan Dokter en de projectleider Hans Schumacher  een presentatie over de totstandkoming van een nieuwe, lange wandelroute van Amsterdam naar Westerbork, genaamd Het Westerborkpad. Het thema is: wandelen in het spoor van de Jodenvervolging. Het spoor van zwaarte naar nieuwe kracht en licht. Naar vrijheid.

Lien Braaf speelt Jiddische liederen op haar accordeon.

Adriaan Meij verwelkomt bezoekers met een korte inleiding.

Rudolf Sietsema van boekhandel Barth in de Hoofdstraat in Meppel is aanwezig met de wandelgids.

Programma

  • Zael open 13:30 uur, met (gratis), koffie, thee of een drankje
  • Lezing en presentatie 14:00 uur tot 14:45 uur: de geboorte van het wandelpad
  • Pauze van 14:45 uur tot 15:15 uur
  • Deel 2 van 15:15 uur tot 15:45 uur: de route in Meppel en omgeving
  • Napraten van 15:45 uur tot 16:15 uur

Toelichting

In 2008 liep Jan Dokter van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork. Vier dagen lang legde hij te voet bijna dezelfde route af als zijn familieleden, die in 1942 vanuit hun woonplaats per trein naar Westerbork moesten gaan. Hij vertelt wat hem motiveerde deze wandeling te maken en laat beelden zien.

Dit wandelpad loopt grotendeels langs de spoorlijn van Amsterdam naar Westerbork en kan in etappes van 6 tot 10 kilometer per keer afgelegd worden, ook door mensen met een lichamelijke beperking. En wie een langere dagtocht wil kan die zelf uitstippelen.

Etappe 24 van dit wandelpad (6,4 km)loopt van de bushalte Bergerslag in  Staphorst naar het station Meppel met aandacht voor het oorlogsmonument in Staphorst, werkkamp Conrad in Rouveen en het Joods  Monument in Meppel. Daaraan wordt aandacht besteed. Daarna gaat de route verder in de richting van Hoogeveen.

Je kunt om te genieten van de natuur uit talrijke wandelroutes kiezen in Drenthe en elders in Nederland. Het Westerborkpad is daarbij gekomen. Op een dag kun je een stukje van die route wandelen. Dat is herinneren, herdenken én nieuwe kracht opdoen, je bewust worden van de waarde van je vrijheid én van je omgeving genieten.

KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork hebben het idee van Jan Dokter om van zijn tocht een wandelroute te maken, overgenomen. Samen hebben ze de nieuwe wandelroute tot stand gebracht. Ook is in samenwerking met het Kenniscentrum Groen en Handicap gerealiseerd dat de wandelroute ook geschikt is voor  mensen met een fysieke handicap. Er zijn mogelijkheden om na afspraken onderweg te overnachten.

Het Westerborkpad is 340 kilometer lang en bestaat uit 31 etappes van circa 10 kilometer. Het pad loopt zoveel mogelijk in de buurt van het treinspoor en brengt daarmee de deportatieroute in beeld die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog moesten volgen. Wandelaars gaan langs plekken met bijzondere verhalen. Op de website van het pad staat er meer informatie over en als u dat wilt kunt u ook daar uw verhaal vertellen.


Laat een reactie achter

Denk er aan dat berichten gemodereerd zijn en dus niet direct geplaatst worden.