news

Verstilde figuren van Henk Boerwinkel

Adriaan Meij

De Meppeler en wereldwijd vermaarde marionettenspeler Henk Boerwinkel(1937) treedt tijdens het internationale poppenfestival in Meppel nog eenmaal op in een zeer gevoelig programma: “Verstilde figuren nog eenmaal in beweging”. Het is in het besloten en intieme theater een kleine parade met zijn marionetten, maskers, stok- en handpoppen. Zijn voorstellingen vinden plaats  in Zael, Zuideinde 56 in Meppel.

Tijden:

Donderdag 18 september om 16 uur en 19 uur
Vrijdag 19 september om 16 uur en 19 uur
Zaterdag 20 september om 13 uur, 15 uur en 19 uur
Zondag 21 september om 13 uur en 15 uur

Boerwinkel treedt op in het kader van “Puppet International”, het internationaal Poppen- en figurentheaterfestival dat van 17-21 september in Meppel plaatsvindt. Puppet International is het enige overgebleven Nederlandse poppenspelfestival met grote namen uit binnen- en buitenland. Het festival is tevens de afsluiting van het jaar dat Meppel Culturele Hoofdstad van Drenthe is.

Het is een grote eer dat Henk Boerwinkel de intimiteit van Zael heeft uitgekozen om zijn selectie van tien figuren voor het publiek nog eenmaal in beweging te brengen. Ze waren voor het laatst te zien tijdens een grote overzichtstentoonstelling in Kunsthuis Secretarie Meppel in 2008, vertelt Ton Henzen in een reportage in de Meppeler Courant.

Heel bijzonder is dat Henk Boerwinkel de figuren nog eenmaal zelf en alleen in beweging wil brengen omdat hij dit jarenlang samen met zijn in 2012 overleden echtgenote Ans heeft gedaan met complexe bewegingstechnieken. Daardoor maakt hij ook het gemis van zijn levenspartner ruimtelijk tastbaar.  Zijn kleinzoon Lucas verzorgt de belichting van de scenes.

Herman Van Veen, over wiens werk tot en met 31 augustus 2014 een tentoonstelling loopt in de Secretarie noemt Henk Boerwinkel een “danser, een miraculeuze theatermaker, een van de allergrootsten binnen het poppentheater, een unicum in de wereld. Hij schept ruimte voor een andere beleving dan die welke de kunstenaar voor ogen heeft”. Van Veen pleit voor een Boerwinkelmuseum in Meppel waarvan hij beschermheer wil zijn, aldus Henzen in de Meppeler Courant.  Mijn pleidooi om “Stad & Esch” te ontwikkelen tot een Paleis voor de Kunst is daar aan verwant.

Ton Henzen schrijft: “Henk Boerwinkel houdt nooit op met dromen. Dat is het geheim van zijn mysterieuze scheppingskracht. Met zijn figuren schiep hij een wereld vol van verstilde verbeeldingskracht . Hij vond de kracht en de energie om de draden van zijn levenswerk weer op te pakken. Dat gebeurt tijdens het festival in Zael als hij voor het voetlicht treedt van het zwartfluwelen scherm met de parade van zijn poppenkinderen.”


Laat een reactie achter

Denk er aan dat berichten gemodereerd zijn en dus niet direct geplaatst worden.