news

Lucette zingt jiddisch

Adriaan Meij

Een ode aan de liefde en de veerkracht van het hart. Op zaterdag 6 juni komt Lucette van den Berg naar Zael in Meppel. Samen met de fantastische gitarist Erik Raayman. Als troubadour van het Jiddische lied raakt Lucette met haar warme, melodieuze sopraan en rake teksten hart en ziel. Zij is met haar uitbundige blonde haardos een heerlijke verschijning om naar te kijken en te luisteren. Zij brengt een programma vol passie, zelfreflectie en humor, gevoelig begeleid door Erik.

Programma

A shtim fun harts : ‘jiddisch van hart tot hart’

In deze harde en veranderende wereld is steeds duidelijker een zachte stem te horen: de stem van het hart.

Het Jiddische liedprogramma ‘A shtim fun harts/ voice of the heart’ is een ode aan de liefde en de veerkracht van het hart. Een programma vol passie, zelfreflectie en humor. Lucette zingt moderne Jiddische liederen van haar eigen hand, maar ook van Beyle Schaechter-Gottesman, Mikhoel Felsenbaum en anderen. Gitarist Erik Raayman begeleidt haar.

Datum: zaterdag 6 juni

Zael open 19:30 uur, met koffie, thee of een drankje

Aanvang voorstelling : 20:00 uur
Deel I: 20:00 -20:45 uur
Pauze 20:45 -21:15 uur
Deel II: 21:15-21:50 uur

Over Lucette van den Berg

‘Geef me een lied dat ik voel’ is het motto van de veelzijdige zangeres Lucette van den Berg. Zij is één van de toonaangevende stemmen van de nieuwe generatie Jiddische zangeressen. Ze heeft opgetreden in theaters, concertzalen en festivals in Europa en Noord-Amerika. Haar debuut-CD ‘Zing Shtil’ (2005) is door de recensenten met veel lof ontvangen.

Lucette is geboren in Kampen, Nederland en begon op 7-jarige leeftijd met haar eerste pianolessen. Maar haar echte passie was zingen en na slechts enkele zanglessen werd zij op 17-jarige leeftijd aan het conservatorium te Zwolle aangenomen voor klassiek zang. Na haar studie zong zij als soliste in opera’s, oratoria en liedrecitals, terwijl zij in haar studeerkamer, voor haar eigen plezier, Jiddische liedjes begon te zingen. Zonder ernaar te zoeken was zij er tijdens een bezoek aan Israël mee in aanraking gekomen en het verliet haar nooit meer.

Misschien één van de meest belangrijke gebeurtenissen in het muzikale leven van Lucette is de ontmoeting en vriendschap met de bekende componiste/schrijfster Beyle Schaechter-Gottesman (1920-2013), die haar bewust maakte van haar joodse roots. Van den Berg verbleef langere tijd bij Beyle in New York en ontving nog niet eerder gepubliceerde liederen van haar. Lucette arrangeerde ze en bracht ze uit op de CD ‘Friling’ (derde prijs JPF Song Award 2009, USA). De keuze voor het Jiddisch lied was definitief gemaakt.

Lucette is een zangeres die vooral speciaal voor haar geschreven, repertoire zingt. Zij wil de Jiddische muziek niet alleen laten horen in al haar pracht, maar ook verder ontwikkelen. Daarom is zij initiator en artistiek directeur van het Jiddisch Festival Leeuwarden, dat in 2008 voor het eerst plaatsvond en dat in 2014 haar derde editie kende. Vanaf 2005 heeft Lucette al vele CD’s uitgebracht. Waaronder Zing shtil/ yiddish songs (2005 Syncoop productions), Lomir geyn tantsn (2006 Syncoop productions), Friling ( 2007 Syncoop productions), Yesoymim (2008 Tresoar) en Benkshaft (2012 Dottime Records).

Ze is momenteel bezig met een programma en bijbehorende CD rond het thema vrouwen. Hiervoor is ze weer een samenwerking aangegaan met schrijver componist Mikhoel Felsenbaum en schrijft ze zelf ook nieuw repertoire. Lucette is een opvallende performer, met een uitzonderlijke warme en expressieve stem met geheel eigen geluid. Haar unieke repertoire omvat nieuw materiaal dat door componisten als o.a. Alan Bern (Brave Old World) en dichter/componist Mikhoel Felsenbaum speciaal voor haar is geschreven. Ook componeert zij zelf liederen, die in haar programma ‘Benkshaft’, naast de liederen van Felsenbaum, te horen zijn. Lucette van den Berg heeft gewerkt met Alan Bern, Georg Brinkmann, Efim Chorny, Christian Dawid, Suzanne Ghergus, Sanne Möricke, Lorin Sklamberg, Shtetl Band Amsterdam, Mazzeltov en vele anderen. Haar optredens zijn te zien en te horen geweest op o.a.: AVRO, KRO, Joodse Omroep, EO (Nederland) en WDR (Duitsland), Yiddish Radio Winnipeg (Canada).

Erik Raayman

Erik Raayman (1952 – Den Haag, is een klassieke- en een jazzgitarist. Hij studeerde klassieke gitaar aan het conservatorium in Zwolle. Hij begeleidde onder meer Purple, Liesbeth List en Lucette. Hij schreef arrangementen voor het theater Transparent. Hij speelt verschillende stijlen en creëert nieuwe interpretaties.


Laat een reactie achter

Denk er aan dat berichten gemodereerd zijn en dus niet direct geplaatst worden.