Muzikale monumentendag in Zael

Minitheater Zael in Rijksmonument Zuideinde 56 is zaterdag 12 september het toneel van een feestelijke en muzikale middag. Dan kan iedereen een kijkje nemen in dit twee eeuwen oude pand en tegelijkertijd genieten van prachtige en gezellige muziek en van mooie schilderijen en fresco’s.  Een bezoekje is gratis, de moeite waard en een drankje en hapje staan voor u klaar.
Registreer u online voor dit minifestival en maak kans op dichtbundel "Dichter bij de bron". Elke tiende registratie wint een bundel! U kunt zich registreren door hierboven op 'toevoegen aan mandje' te klikken en het betaalproces door te lopen. U wordt hiervoor niets in rekening gebracht.
De muzikale dag in dit Rijksmonument vindt plaats in samenwerking met de landelijke Monumentendag die georganiseerd wordt door de Stichting Oud Meppel en met het Meppeler muziekfestival dat diezelfde dag plaatsvindt.
Gastvrouw is mevrouw Heinke Nederlof, voormalig directeur van de bibliotheek van Meppel.
Programma
12:30-12.:50 uur
Pianodocent Rudi Kaldenberg treedt op met zijn leerlingen van de Scala muziekschool
13:00-13:50 uur
Pianist Frans Schulze en  zangeres Frieda Bosch, het duo Nice&Easy, treden op met een  gevarieerd feestelijk programma met eigentijdse luisterliedjes en evergreens . Denk aan Sunny Side of the street, Zeg me dat het niet zo is, The way we were of Mag ik dan bij jou.
14:00-14:25 uur
Optreden van het Tsjechische kinderkoor Kolarek uit de Meppeler zusterstad Most in Tsjechië.  
14:30-14:45 uur  
Nice & Easy deel II
14:50-15:20 uur
Pianist Frans Schulze en mezzo sopraan Marjan Agter spelen en zingen over liefde en tranen met liederen van Frans Schubert, Edvard Grieg en Hugo Wolf. Frans Schulze zal dan ook werken van zijn geliefde componist Chopin spelen.
15:30-15:50 uur 
Duo Puur met fluit en harp door Petra van den Dolder-Heida en Annegreet Rouw.
16:00-17:30
Opening van de schilderijen tentoonstelling van kunstenares Arja Molenaar uit Waddinxveen door Carolien Fleumer.  Klik HIER voor meer informatie over deze expositie.
Jong talent aan de piano
Coen Manche

Coen Manche (11) uit Koekange toonde muzikaal talent al heel vroeg. Als baby en later als peuter luisterde hij graag naar klassieke muziek. Toen hij naar de basisschool ging, bleek al snel dat hij meer uitdaging nodig had en dit is vertaald in het nemen van pianolessen. Coen bleek immers gefascineerd te zijn door de piano. Dit is een goede keus gebleken. Hij heeft al vanaf zijn 4e jaar pianoles, voornamelijk van Rudi Kaldenberg bij Scala te Meppel. Nu speelt Coen voornamelijk klassieke stukken van onder andere Bach, Beethoven, Chopin, Schubert en andere componisten. In november gaat hij meedoen aan het Haydn Muziek Concours voor jeugd t/m 12 jaar te Groningen.

 Bonno Geerse

Bonno Geerse (16)houdt van jazz, blues, pop, rock én van klassiek. Hij speelt graag Duke Ellington, Débussy, The Beatles, The Doors, Paul McCartney (& Wings), en nog ontzettend veel meer. Binnenkort begint hij met  een externe vooropleiding van het conservatorium Artez in Zwolle. Wil beter leren improviseren. Hij zit in een bandje(The Flaming Dessert) en een  duo(Bonjorno)en is ook gek op gitaar. “Met mijn Jazz & Pop opleiding bij het conservatorium hoop ik meer te leren over hoe je een aanstekelijke popsong maakt”, zegt Bonno. Zaterdag speelt hij Des Pas sur la Neige (Débussy), Take the A train (Duke Ellington), Let it Be/Imagine(Beatles) en La fille aux Cheveux de Lin (Débussy).

Over het Rijksmonument
Huizen, ook uw huis, hebben een eigen karakter. Zij staan op de grond en vormen de ruimte erboven. Zij zijn van zichzelf. Je mag erin wonen, je beschut weten, maar ze niet bezitten. Ze bieden je onderdak op je weg door je leven. Dit huis op de zandrug langs het Zuideinde mag je ervaren, voelen. Je beleeft de strenge, ontoegankelijke gevel, eenmaal binnen, zeggen mensen, biedt het bescherming, behaaglijke warmte en veiligheid. Het is een goed huis.
De woning is tussen 1800 en 1820 – twee eeuwen geleden - door apotheker Schatens gebouwd en bewoond  en predikant Eduard de Visser woonde er sinds 1862  drie decennia met zijn vrouw Catharina Semler en hun kinderen. Naar haar is nabij gelegen Catharinastraat vernoemd. Er woonden ook notarissen, een koopman, de bankdirecteur met bank aan huis en het was een godshuis van de Pinkstergemeente. Sinds 1989 wonen journalist Meij en zijn in vrouw en kunstenares Catharina Netto er. Catharine bracht in de gang fresco’s aan. Zij is in 2010 overleden. Mocht u dit huis, dat eeuwen trotseert, op Monumentendag bezoeken, wat denkt en voelt u dan?
Over Frans Schulze, Frieda Bosch en Marjan Agter
Frieda Bosch heeft vanuit haar christelijke wortels van kind af aan gezongen en piano gespeeld. Zij zong solo in kerken en stapte na haar tienertijd over op lichte muziek, is opgeleid op de Academie voor Lichte Muziek van John de Mol sr., deed  mee aan talentenjachten, zong in combo’s en bands, op feesten en in kroegen.  “Ik wil zingend vertellen over de grote Liefde”, zegt zij.

Frans en Frieda
Frans Schulze (1942) is geboren en getogen in een muzikale familie met zijn moeder als violiste in kamermuziek ensembles en zijn vader als begaafd amateur pianist en dirigent. Op zijn zesde kreeg hij zijn eerste pianolessen. Vanaf zijn tiende jaar bezocht hij de muziekschool van het Amsterdamsch Conservatorium in de Bachstraat in Amsterdam. Later ging hij zich ook in de lichte muziek bekwamen, solistisch en als begeleider. “Muziek maken is altijd de rode draad in mijn leven en mijn redding geweest”, zegt hij. Schulze is onder meer recensent/interviewer  voor het blad Pianowereld.

Marjan en Frans
Marjan Agter is een enthousiaste amateur mezzosopraan. Zingen is de rode draad door haar leven. Als jong meisje zong zij bij een kinderkoor en later als tiener was ze lid van een jongerenkoor. Op haar 29ste ging ze zingen bij een Toonkunstkoor. Daarmee kwam de klassieke zang en vooral het klassieke lied in haar leven. Daar houdt zij van omdat het lied helder en eenvoudig gezongen kan worden. Zij heeft geen brede operastem maar een eenvoudige en transparante benadering waardoor de emotie zonder opsmuk kan worden overgebracht. Marjans voorkeur gaat uit naar het melancholieke lied.
Over kinderkoor Kolarek
Het jeugdkoor Koralek is onderdeel van basisschool 11 (Zakladny Skola 11) in Most, Tsjechië. Het koor werd opgericht in 1990. Het was oorspronkelijk bedoeld voor leerlingen die op deze school muziekonderwijs volgden. Goede zangers en zangeressen uit alle klassen kunnen lid worden van het koor. Het koor bestaat uit meisjes en jongens in de leeftijd van ongeveer 12 tot 16 jaar. Het koor zingt regelmatig bij verschillende gebeurtenissen in de school en neemt deel aan verschillende festivals en wedstrijden in de Tsjechische Republiek, maar ook in het buitenland. Zo was het koor te horen in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Oekraïne en ook in Nederland. Regelmatig won het koor prijzen, bijvoorbeeld in de Oekraïne een award voor het repertoire en de belangrijkste publieksaward, drie gouden medailles in de regionale ronde van de nationale competitie van Tsjechië en een zilveren medaille in het nationaal concours van kinderkoren in Nový Jičín. In Duitsland behaalde het koor twee zilveren onderscheidingen en op het internationaal festival Mundi cantant in Olomouc behaalde het drie gouden medailles. 
Het koor staat onder leiding van de directeur en een leerkracht van basisschool  11, respectievelijk dhr. Svatopluk Matĕjka en mevr. Dana Hodačová. Als pianiste zal waarschijnlijk aanwezig zijn mevr. Karla Babjáková.
Over het Duo Puur
Duo Puur is een fluit-harp duo dat bestaat uit Petra van den Dolder-Heida en Annegreet Rouw. Zij verzorgen concerten met toegankelijke klassieke muziek op uiteenlopende plekken en voor diverse doelgroepen, van zorgcentra tot kerken en van congressen tot uitvaarten. Hun repertoire bevat onder meer barokmuziek, eigentijdse werken voor fluit en harp en een scala aan achtergrondmuziek. Door deze grote variëteit kunnen zij ook buiten de concertpodia optreden en besloten optredens geven.

Annegreeth Rouw
Over Arja Molenaar
 

Arja Molenaar
Arja Molenaar studeerde aan de Pedagogische Academie en de Koninklijke Academie voor Beelden Kunsten in Den Haag.  Naast de  beeldende kunst (illustraties, schilderijen, sculpturen) schrijft, musiceert en componeert ze en geeft ze (gitaar)les.
Over de combinatie van kunst en muziek in haar leven zegt zij: “Kunst en muziek komen voor mij uit dezelfde (spirituele) bron, ik geef slechts door wat  al in de schepping aanwezig is. Als synestheet ervaar ik de wereld  in kleuren en klanken; deze vertaal ik op doek, in beelden, in muziek en in woorden. Soms schilder ik met woorden, soms vertel ik in kleuren of spreek ik met beelden. En in alles hoor en zie ik muziek, klank, melodie en ritme.”
 

Gedicht en tekening van Arja Molenaar

Bericht plaatsen

translation missing: nl.blogs.comments.moderated