news

Muzikale vertelling "Bijna iedereen kon vliegen…"

Adriaan Meij

Wat staat je te wachten als je hardnekkig blijft volhouden dat je een boom bent terwijl iedereen kan zien dat dat echt niet zo is! Met dit dilemma krijgt Duif, ‘hoofdpersonage’ uit deze vertelling te maken als zij door noodlottig toeval als wees ter wereld komt…

Programma

19:30-20:00
Ontvangst

20:00-20:40 
Arja Molenaar, Carolien Fleumer en Yvonne Schwerzel met tekst, gitaar, piano, fluit en zang in “Bijna iedereen kon vliegen..” Een sprookje waarin ‘identificatieverwarring’ centraal staat.

20:40-21:00 
Pauze met drankje en ontmoeting

21:00-21:45 
De universele thema's uit de vertelling worden in dit deel uitgelicht op een poëtische en muzikale manier. Daar waar voor de pauze de vertelling centraal stond,  staat nu muziek centraal, onder andere van Debussy, Ravel, Jobim en Shinohara. De thema's worden ingeleid door haiku's.

22:00-23:00 
Nagenieten met een drankje voor wie dat wil

Toelichtingen

Arja Molenaar, Yvonne Schwerzel en Carolien Fleumer zijn ervaren muzikanten en verklanken dit sprookje  met piano, fluit, gitaar en zang. Arja schreef  de tekst  en ook de te exposeren illustraties zijn van haar hand. De gespeelde muziek is deels bestaand, deels eigen compositie of geïmproviseerd.

De voorstelling kan gezien worden als een tweeluik waarin voor de pauze de vertelling en na  de pauze muziek de hoofdrol zal  hebben.

Vóór de pauze zal Carolien het sprookje levendig vertellen. De door Arja, Carolien en Yvonne gespeelde korte muzikale fragmenten zullen de vertelling met klankbeelden omlijsten.

In het sprookje komen herkenbare universele thema's aan bod -zoals verwarring over identiteit, vriendschap, introspectie, jeugd, van binnen naar buiten, groei,- die ná de pauze door het trio vooral muzikaal worden vertolkt met uiteenlopende muziek van onder meer Debussy, Ravel, Shinohara, Bolling en Jobim. De fragmenten zullen steeds ingeleid  worden met een haiku die speciaal voor dit doel geschreven is. 

'Bijna iedereen kon vliegen..' is een voorstelling die op boeiende en speelse wijze het genre ‘vertelling’ opnieuw vorm en inhoud geeft. 

 Carolien Fleumer is in Rotterdam geboren en studeerde in 1976 af aan het Amsterdams Conservatorium. Als pianiste en zangeres doceerde zij jarenlang bij de “Culturele organisatie van de Universiteit van Amsterdam” (CREA) en experimenteerde daar in groepen met adem, stem, beweging en expressie. Daarnaast werkte zij met diverse bekende en onbekende artiesten samen en was te vinden op de kleine,  meer intieme podia.

Haar kennismaking zo’n 40 jaar geleden met de Advaita Vedanta,(een filosofische, spirituele leer die uitgaat van de eenheid in de schepping, de  Non-dualiteitsleer) werd een  fundamentele inspiratiebron voor haar leven en werk. Ook stembevrijding bij het Roy Hart Theater en de methode Lichtenberg betekenden veel voor haar ontwikkeling. Zij woont en werkt in een oude dorpsboerderij in Diever waar ze ook regelmatig concerten organiseert. 

 

Arja Molenaar studeerde aan de Pedagogische Academie en de Koninklijke Academie voor Beelden Kunsten in Den Haag.  Naast de  beeldende kunst (illustraties, schilderijen, sculpturen) schrijft, musiceert en componeert ze en geeft ze (gitaar)les.

Over de combinatie van kunst en muziek in haar leven zegt zij: “Kunst en muziek komen voor mij uit dezelfde (spirituele) bron, ik geef slechts door wat  al in de schepping aanwezig is. Als synestheet ervaar ik de wereld  in kleuren en klanken; deze vertaal ik op doek, in beelden, in muziek en in woorden. Soms schilder ik met woorden, soms vertel ik in kleuren of spreek ik met beelden. En in alles hoor en zie ik muziek, klank, melodie en ritme.”

Yvonne Schwerzel studeerde fluit aan het Amsterdams Conservatorium bij Pieter Odé (afstudeerjaar 1978). Zij heeft een aantal jaren in het Nederlands Fluitorkest gespeeld met de basfluit en altijd in verschillende combinaties van mensen en instrumenten gemusiceerd en concertjes gegeven. Met de organisten Kees de Wijs en Albert de Klerk had zij een regelmatige samenwerking. Juist dit jaar heeft zij een lange en inspirerende lespraktijk achter zich gelaten. Daarin  bracht zij haar leerlingen niet alleen de kunst van het spelen bij maar liet hen ook kennis maken met en deelnemen aan de grote beroemde orkestwerken, filmmuziek en musicals die zij zelf arrangeerde en ensceneerde. Haar leerlingenuitvoeringen hadden veel weg van totaaltheater en daarom past het programma met Carolien en Arja haar zo goed: muziek met iets extra`s...


Laat een reactie achter

Denk er aan dat berichten gemodereerd zijn en dus niet direct geplaatst worden.