news

Diep in de Russische ziel - Utrecht String Quartet

Adriaan Meij

Programma

Zael open 19:30 uur, met gratis drankje. Aanvang voorstelling 20:00 uur.

Deel I (20:00 – 20:45 uur)

Pauze (20:45 – 21:15)

Deel II (21:15 – 21:50 uur)

Waan je maar in de befaamde  vrijdagavond salon van de steenrijke mecenas en muziekuitgever Mitrojan Beljajev in Sint Petersburg aan het einde van de 19e eeuw wanneer je dit concert komt bezoeken. Het uitgebreide Russische repertoire van het Utrecht String Quartet heeft geleid tot een samenwerkingsproject met de acteur Marius Gosschalk. Zij brengen literair en muzikaal Rusland tot leven in een bijzondere voorstelling.

Beljajev ontving in zijn huis musici, componisten en schrijvers waaronder die zich ophielden rond pianist, componist en wonderkind Glazoenov.  Glazoenov, op zijn vijftiende al geheel opgenomen in de muzikale kringen in Sint Petersburg, verenigde in zijn vriendenkring de literaire en muzikale werelden van die tijd. Vaders familie kende een traditie van meerdere generaties van uitgevers van Russische literatuur en Glazoenovs moeder was zeer muzikaal. De verwevenheid tussen muziek en literatuur was voor Glazoenov dan ook een vanzelfsprekendheid.

Tijdens deze voorstelling neemt acteur en verhalenverteller Marius Gosschalk het publiek mee naar deze befaamde vrijdagavonden. Het USQ, dat alle strijkkwartetten van Glazoenov op cd zette, speelt werken van Glazoenov en Tsjaikovksi. Gosschalk leest voor uit o.a. Poesjkin en Toergenjev.  

Wil je al in de sfeer komen? De muziek die gespeeld wordt:
Glazoenov, uit strijkkwartet nr. 1 op. 1 - andante
Glazoenov, uit strijkkwartet nr. 5 op. 70 - andante, allegro
Glazoenov, uit strijkkwartet nr. 7 op. 107 - Dans la forêt mistérieuse. Allegro scherzando
Glazoenov, uit Novelettes op. 15 - Orientale. Allegro con brio
Tsjaikovski, uit Strijkkwartet nr. 1 op. 11 - andante cantabile
Tsjaikovski, uit Album voor de jeugd op. 39: Morgengebed, Winterochtend, Stokpaardje spelen, Mama, Mars van de houten soldaatjes.

Zael gaat open om half acht met een welkomstdrankje en het vinden van een plekje. Om acht uur begint het programma tot circa kwart voor negen. Dan pauzeren we circa twintig minuten om bij te praten met een glaasje. Daarna volgt deel 2 tot omstreeks 10 uur. Sommigen gaan dan huiswaarts, anderen blijven tot na middernacht napraten.

Marius Gosschalk neemt u mee aan de hand van sprekende fragmenten uit de Russische literatuur van vóór de revolutie in 1917 die de eerste communistische staat ter wereld tot stand bracht, een staat die inmiddels ten onder is gegaan. Het Utrecht String Quartet speelt muziek van Glazoenov en Tsjaikovski.

Alexander Glazoenov was al jong een graag geziene gast in de salons van de Russische elite. Zijn ouderlijk huis was een zoete inval, iedereen die iets betekende in de muziek, kunst of literatuur dineerde er wel eens. Zijn grootvader was uitgever van de grootste Russische dichter Poesjkin. In zijn tienerjaren schreef Glazoenov zijn eerste liederen op teksten van Poesjkin. Componist Rimski-Korsakov nam de getalenteerde jongeling onder zijn hoede, de rijke zakenman Beljajev nam hem mee op reis door Europa. Net achttien ontmoette hij de 25 jaar oudere Tsjaikovski voor het eerst, het gedenkwaardige begin van een levenslange vriendschap. Glazoenov liet zich inspireren zowel door de Russische mythen en sagen als door Europa in het fin de siècle. Acteur Marius Gosschalk neemt de luisteraar op geheel eigen wijze mee aan de hand van sprekende fragmenten uit de Russische literatuur van voor de revolutie. Het Utrecht String Quartet speelt muziek van Glazoenov en Tsjaikovski.

Toelichtingen

Glazoenov

De Russische componist, dirigent en pianist Aleksandr Glazoenov (1865-1936), telg uit een vooraanstaande uitgeversfamilie uit St. Petersburg bracht een synthese teweeg tussen Russische folklore en westers georiënteerde composities. Zijn muziek is positief, je wordt er blij van.

Tsjaikovski

Iedereen kent het Zwanenmeer van Pjotr Tsjaikovski (1840-1893) die zo westers georiënteerd was in het nationalistische Rusland. Over de persoonlijke achtergronden van de al jong (53) overleden homoseksuele componist die zoveel prachtige werken heeft nagelaten, is weinig bekend.  

Poesjkin

De Russische, maar Frans opgevoede  dichter Aleksandr Poesjkin (1799-1837), afkomstig uit verarmde adel,  werd niet ouder dan 38 jaar en is toch de grootste Russische dichter geworden, misschien wel die uit de wereldliteratuur. 

Utrecht String Quartet

Veelzijdig, dynamisch grenzeloos. Dat is hoe het Utrecht String Quartet zich presenteert. Het geniet een internationale reputatie als  kamermuziekensemble. De musici ontdekken steeds weer iets nieuws, ook in traditionele werken, die gecombineerd worden met noviteiten. De uitstekende reputatie in de muziekwereld heeft het Utrecht String Quartet vooral verkregen door hun zoektocht naar verdwenen of in vergetelheid geraakt repertoire en door samen te werken met hedendaagse componisten. Deze veelzijdigheid bewijst het kwartet tijdens internationale tournees naar Frankrijk, Duitsland, Engeland, Canada, de Verenigde Staten en Australië.

Het “USQ” startte in  2010 tijdens het Ottawa Chamber Music Festival en in 2011 en 2013 volgden concertreizen naar de Verenigde Staten met o.a. een optreden in de Library of Congress te Washington en de Frick Collection in New York. In Nederland is het USQ in alle belangrijke kamermuziekseries vertegenwoordigd, zoals het Concertgebouw in Amsterdam, Vredenburg in Utrecht en Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. Het USQ gaf verschillende CD’s uit die u HIER kunt bestellen.

Eeva Koskinen

Na haar studie aan de Sibelius Academy in haar geboortestad Helsinki verhuisde Eeva Koskinen naar Nederland teneinde haar opleiding te voltooien bij Victor Liberman aan het Utrechts Conservatorium. In 2001 volgde haar benoeming tot eerste concertmeester bij het Noord Nederlands Orkest. Eeva Koskinen maakt ook deel uit van het Trio Finlandia en is als docente verbonden aan het Utrechts Conservatorium.

Katherine Routley

De Australische violiste Katherine Routley studeerde aan conservatoria in Sydney, Bloomington (USA) en Utrecht. Zij won prijzen en ontwikkelde liefde voor kamermuziek, is mede oprichter van het Utrecht String Quartet en speelt ook in de Deutsche Kammerphilharmonie in Bremen

Mikhail Zemtsov

Altviolist Mikhail Zemtsov studeerde af aan het TsjaikovskiConservatorium in Moskou en werd onder meer onderscheiden aan het Conservatorium van Maastricht. Hij doceert aan de conservatoria van Den Haag en Utrecht.

Sebastian Koloski

De Bremer cellist Sebastian Koloski studeerde cello in Freiburg en later bij Aldo Parisot in de Verenigde Staten. Hij houdt van zijn vrijheid en speelde vooral als free lance cellist, zoals bij de Berliner Philharmoniker, Amsterdam Opera , orkesten van de Nederlandse Omroepen in Spanje.

Marius Gosschalk

Marius Gosschalk studeerde pedagogiek en levensbeschouwing en volgde de opleiding dramatherapeut aan Middeloo in Amersfoort.  In het theater bracht Marius Gosschalk verschillende voorstellingen zoals Het meisje in de rode jasDe Alchemist en Stenen op de weg.  Momenteel is Gosschalk werkzaam als freelance trainer/coach, docent en verhalenverteller. Daarnaast is hij als acteur en spelleider verbonden aan Theater Draad, een groep die verhalen uit het publiek omzet in theater (‘terugspeeltheater’).

Recensies

…the long-established Utrecht players are in every way outstanding" The Strad

"This concert was worth waiting for." "...richly colored and intensely dramatic performance"  The New York Times

  die Tugende des USQ das behutsame, druckarme und transparente Spiel. Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Idee

Kijk eens hoe vier gedreven musici uit alle windstreken rondom een thema samenwerken en met een verhalenverteller furore maken in de randstad en het buitenland. Hoe doen zij dat? Wat is hun inspiratie? Zijn er in onze regio ook groepjes met die ambitie? Zael is het creatieve podium. Laat van je horen!


Laat een reactie achter

Denk er aan dat berichten gemodereerd zijn en dus niet direct geplaatst worden.