news

Debat: Plicht-loos basisinkomen voor iedereen

Adriaan Meij

Programma:

19.00: Inloop

19.30: Inleiding, Robbert van Hasselt, bestuurslid D66.

19.45: Adriaan Meij, financieel en economisch journalist.

20.10: Micha Snijder, D66 Wageningen, hoe ver is de Gemeente?

20.30: Joop Roebroek van MIESlab. Maatschappij van Economie en Samenleving

20.45: PAUZE:

21.00: Democratisch debat, onder leiding van Anne Lok

Registreer u GRATIS online voor dit debat (voeg dit evenement toe aan uw mandje, en 'koop' het om u kosteloos te registreren). Of geef u op bij Robbert van Hasselt; robbertvanhasselt@yahoo.comVoor vragen: 06 28 65 78 41. Iedereen, voor, tegen en zwevend is welkom!

Het basisinkomen staat in de belangstelling en dat is niet zomaar. De werkloosheid is ruim zeven procent. Robotisering vernietigt banen. Vrijwilligerswerk verdringt bestaande arbeid. Na je 45ste is het echt moeilijk een baan te vinden. Studenten hebben het financieel moeilijk. De rijken verdienen steeds meer en de armen worden afgeknepen. Bijstand en uitkeringen zitten vol vernederende controle waarbij de ene betaalde helft de andere niet betaalde helft controleert. Privéleven heb je niet meer. Overal loop je tegen de bureaucratie aan.

Eigenlijk bestaat het basisinkomen voor iedereen van wieg tot graf al, verborgen in een oerwoud van regelingen, dus het is best betaalbaar. Waarom maken we het geld niet iedere maand gratis over of verminderen we de belasting ermee? En ruimen we die hele controlebureaucratie niet op?

Maar! Past een plicht-loos inkomen wel bij Nederlandse normen en waarden van christenen en andere religies, humanisten, liberalen, socialisten, nationalisten? Hoe verhoudt een gratis inkomen voor iedereen zich tot ieders eigen verantwoordelijkheid? Wat doet gratis geld met mensen?

Wil JIJ daar ook over meepraten en denken? Schrijf je dan nu in.

Noot: In 2002 schreef Adriaan Meij in een boekje een pleidooi voor het basisinkomen: Koppen in het Zand. De gedrukte versie is allang uitverkocht, maar de PDF kan HIER voor €10 besteld worden. En het onderwerp is nog even actueel. Met 1,6 miljoen mensen aan de kant is Nederland sociaal nog even ziek. Een artikel “Gratis inkomen ontsluit innovatieve kracht” kan HIER gratis besteld worden.


Laat een reactie achter

Denk er aan dat berichten gemodereerd zijn en dus niet direct geplaatst worden.