Over Zael en Erato

Over Erato 2021

Erato is een driedaags binnen festival met klassieke muziek voor jong en oud in de warme  sfeer van gastvrij verbinden en genieten. Erato 2021 is een intiem festival met meer dan 20 deelnemende kunstenaars in 26 voorstellingen op 10 locaties voor 1000 bezoekers. Aan het festival werken tientallen vrijwilligers en professionals mee. Het Eratofestival 2021 in Meppel staat in de plannen voor het weekeinde van 5-7 november 2021.

In de historische binnenstad van Meppel, op loopafstand van Grote kerk naar schouwburg, Zael en in de grote huiskamers van betrokken gezinnen aan het Zuideinde liggen de podia klaar om bezoekers te verleiden met fascinerende muziek door (inter)nationale musici van topklasse, instrumentalisten, solo en in ensembles, conservatoriumstudenten de meest ambitieuze jonge amateurs. 

Er is een rijke keuze aan muzikale voorkeuren, van Bach & Debussy via Brubeck naar de modernste pas gecomponeerde klassieke muziek, niet westerse klassieke muziek en een vleug jazz. Ook presenteert Eratofestival 2021 een serie masterclasses voor jonge zangers gegeven door de befaamde sopraan Miranda van Kralingen.  

Naast de verkoop van losse kaartjes per voorstelling komen er op zaterdag dagtickets voor de deels gesloten festivalbuurt op het Zuideinde in Meppel vanaf het plein van Ogterop tot aan de Weerdstraat waar bezoekers wandelen en wat kunnen eten. Het station is een paar minuten lopen en in de buurt is genoeg parkeerruimte.  Het Eratofestival is nauw betrokken bij een duurzame wereld en bij de eigen regio en de stad Meppel. Voor kwetsbare mensen is er bijzondere aandacht om hen een onvergetelijke beleving te bezorgen.   

Het Erato in Meppel is een initiatief van de Stichting Klassiek Drenthe (KvK 82153639) die is opgericht door vijf bewogen bestuurders en de projectleider die het eerste festival in mei 2019 organiseerde. Het bestuur bestaat uit Meppeler Nziha El Mahjoubi – Ezzeroili, senior opbouwwerker in Zwolle, Wim Zwaan – Meppeler oud-wethouder en ervaren bestuurder, altviolist Tjitte de Vries uit Engwierum, gepensioneerd docent Nederlands Gerrigje Inkelaar uit Ruinerwold en muziekwetenschapper Thea Derks uit Amsterdam. Het bestuur houdt toezicht op de uitvoering. De projectleiding is gedelegeerd aan Adriaan Meij.

De Stichting wil klassieke muziek verspreiden en uitdragen, om te beginnen door een twee jaarlijks klassiek Eratofestival in Meppel. Het Eratofestival is ontstaan uit Zael, sinds 2010 kunst- en cultuurcentrum voor exposities, concerten, lezingen, debatten en andere bijeenkomsten in de geest van verlichting en gericht op liefde, schoonheid en harmonie. Basis vormt de expositie van schilderijen van Katharina Meij-Netto.

Zael is het Meppeler kunst- en cultuurcentrum voor exposities, concerten, lezingen, debatten en andere bijeenkomsten in de geest van verlichting en gericht op liefde, schoonheid en harmonie. Basis vormt de expositie van schilderijen van Katharina Meij-Netto. Doel is jongeren een creatief podium te bieden.

Zael is gevestigd aan Zuideinde 56, 7941 GJ in Meppel. De ontvangstruimte en zaal hebben een oppervlakte van circa 170 vierkante voor 30 tot 70 bezoekers. Zael is een zakelijke onderneming zonder winstoogmerk die ernaar streeft door middel van toegangsprijzen, verkoop van kunst, donaties, adverteren, sponsoring en andere vormen van samenwerking de exploitatiekosten in evenwicht te brengen met de opbrengsten.

Adres

Zuideinde 56
7941GJ
Meppel

Op 5 minuten loopafstand van het station. In de straten rondom Zael zijn veel parkeerplaatsen beschikbaar.

Jaarverslag

Download hier het jaarverslag van Zael (2020).

Download hier het jaarverslag van Zael (2018).